Vehoniemen alamaja

Logo

Historia

LÄSH

Yli sata vuotta arkea ja juhlaa

Vehoniemen tarina alkaa 1800-luvun loppupuolelta, jolloin Adolf Joutsiniemi rakennutti Joutsiniemen kartanon maille sievän kesähuvilan. Huvila vaihtoi pian omistajaa, ja vuosisadan vaihteessa varatuomari Ilmanen perheineen nimesi heille siirtyneen huvilan Vehoniemen Ilmolaksi. Luonnon helmassa sijaitseva huvila tarjosi perheelle idyllisen paikan, jonne he tulevina vuosikymmeninä saivat vetäytyä nauttimaan luonnon rauhasta.

Vehoniemen Alamaja syntyy

1950-luvulla rakennus siirtyi Suomen Matkailijayhdistykselle, jolloin Ilmolan huvilasta tuli Vehoniemen Alamaja. Toiminta oli monipuolista, ja harjulle ilmestyi myös Vehoniemen ravintola-hotelli sekä kesäkahvila. Itse Alamaja toimi matkailumajana sekä henkilökunnan majapaikkana. Matkailijoita saapui Vehoniemeen läheltä ja kaukaa. Heitä harjulle kuljetti muun muassa M/S Roine, joka liikennöi Hämeenlinnasta Kaivantoon. Tuolloin laituri sijaitsi Roineen puolella ja ”tsuppareilla” oli kova urakka kantaa matkailijoiden laukkuja ylös hotelliin.

Rapistunut rakennus pelastuu ja Alamaja herää uudelleen eloon

Suomen Matkailijayhdistyksen jälkeen Vehoniemen omistus siirtyi 1960-luvulla Kangasalan kunnalle. Seuraavina vuosikymmeninä kaunis rakennus seisoi hoitamattomana odottaen seuraavaa tehtäväänsä. Kuluikin toistakymmentä vuotta, ja näyttävä huvila rapistui ja pääsi huonoon kuntoon. Maaliskuussa 1980 vanhempani Matti ja Pirkko Järvinen ostivat Alamajan ja allekirjoittivat tontin vuokrasopimuksen kunnan kanssa.
Edessä oli suuri urakka huonokuntoisen huvilan pelastamiseksi. 1981 järjestettiin ensimmäiset juhlat, juhannushäät, joiden tieltä samana aamuna ehdittiin purkaa viimeiset rakennustelineet. 1980-luvulla Vehoniemessä juhlittiin ja luotiin pohjaa tulevalle toiminnalle pelastetussa rakennuksessa. 

Alamajassa syntyy taidetta

Vuosikymmenen lopulla Järviset myivät Alamajan Jukka Yrjölälle, jonka perikunta puolestaan myi tilan tekstiili- ja lasitaiteilija Virpi Kinnuselle. Kinnusen Willa Kosmos oli taiteilijan koti ja ateljee, mutta myös taideteos jo itsessään. Kinnusen aikana rakennus sai sinisen maalipinnan, sillä väri oli taiteilijan suosikki. Tiloissa järjestettiin monipuolista toimintaa, kuten runoiltoja, konsertteja sekä väriterapiakursseja. Willa Kosmos toimi Vehoniemessä taiteilijan kuolemaan 2014 saakka.

Paluu Vehoniemen Alamajaan

Vuonna 2015 vuosien mittainen haaveeni toteutui, kun mieheni Jarin kanssa ostimme Alamajan takaisin. Remontti hieman viivästyi, sillä isäni ja äitipuoleni muuttivat kanssamme takaisin vanhaan kotiinsa. Arki muistisairaiden vanhusten kanssa oli haastavaa, joskin välillä riemukasta. Useinkaan ei tiedetty, mille asialle kukin nauroi tai itki. Ensimmäinen juhla oli isäni muistotilaisuus vuonna 2016.
Alamaja on toiminut meille ja vieraillemme elämän tärkeimpien hetkien juhlatilana, ja paikka on nähnyt niin ilon kuin surunkin hetkiä. Paikan vaiheet kertovat tarinaa, joka kietoutuu useiden perheiden ja sukupolvien ympärille. Mahtoikohan kartanon herra aavistaakaan, kuinka paljon kaunis kesähuvila tulisi näkemään? Vehoniemessä on eletty paljon ja täysillä, ja monet ihmiset ovat ehtineet jättää oman jälkensä talon historiaan. Harjulla on juhlittu jo yli sadan vuoden ajan, ja juhlat Vehoniemen Alamajassa jatkuvat…
 
Elämäni täällä on yhtä juhlaa,
terveisin Marjut